Υλικά:

½ κιλό  ξινή μυζήθρα
2 ποτήρια χλιαρό νερό
½ ρακοπότηρο χυμό λεμονιού
½ ρακοπότηρο ρακή
½ ρακοπότηρο λάδι
Λίγο αλάτι
4-5 ποτήρια αλεύρι μαλακό περίπου

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα 4 ποτήρια αλεύρι στον πάγκο μας και ανοίγουμε μία τρύπα στην μέση. Εκεί ρίχνουμε το λεμόνι,τη ρακή,το λάδι το αλάτι και σιγά-σιγά το νερό. Ενώνω όλα τα υλικά και ζυμώνω συνεχώς. Αφού προσθέσουμε όλο το νερό, προσθέτουμε πάλι σιγά-σιγά αλεύρι και δουλεύουμε. Μπορεί να μην τα πάρει και τα 5 ποτήρια. Όταν προκύψει μία μαλακή εύπλαστη και αφράτη ζύμη,την αφήνουμε 15-20 λεπτά στην άκρη και σπάμε την ξινομυζύθρα. Μπορείτε να βάλετε και λίγο φρέσκο ανθότυρο για να γλυκάνει το αποτέλεσμα. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 8-10 μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και στην συνέχεια τα κόβουμε μακρόστενες λωρίδες. Μέσα στις μακρόστενες λωρίδες βάζουμε το τυρί μας και κλείνουμε. τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και συνεχίζουμε μέχρι να τις τελειώσουμε όλες. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που είναι πολύ ζεστό και από τις δύο πλευρές. Τις τρώμε σκέτες ή τις περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι.

Εύα Παρακεντάκη

Food lover και food blogger ..mama mia…κυνηγός της χαράς και του ευ ζήν..ερωτευμένη με την κρητική φύση…  τροφοσυλλέκτης …. και παθιασμένη συνεχιστής της Κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας!