Υλικά:

Χωριάτικο ζυμάρι
400 γρ. αλεύρι μαλακό
225 ml χλιαρό νερό, περίπου
1 1/2  κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.γ. ξύδι

Γέμιση:
100 γρ άπαχο ζαμπόν, ψιλοκομμένο
200 γρ.  τυροζούλι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
4 κ.σ αλεύρι
3 φλ. γάλα χλιαρό
5 κ.σ. κουταλιές βούτυρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι στον πάγκο μας και δημιουργούμε ένα βουναλάκι. Στο κέντρο κάνουμε μία λακούβα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο το ξύδι και σιγά σιγά το νερό με το αλάτι. Πλάθουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό,αφράτο ζυμάρι. Το σκέπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση μας.

Ζεσταίμουμε  σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Όταν ροδίσει και  σκουρύνει ελαφρώς προσθέτουμε σταδιακά και ανακατεύοντας  το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε  όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε ένα ένα σε αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη. Το κάθε μπαλάκι μας βγάζει ένα φύλλο που το κόβουμε στην μέση και δημιουργούμε τα ρολάκια μας.

Λαδώνουμε  την κάθε λωρίδα φύλλου και βάζουμε σε κάθε μία , κρύα γέμιση. Στο τύλιγμα, ρολλάρουμε  μια φορά το φύλλο, διπλώνουμε τις άκρες και μετά συνεχίζουμετο ρολλάρισμα. Λαδώνουμε  τα ρολλά από πάνω και  ψήνουμε  στους 170° βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ιδανικά χλιαρά αλλά είναι εξίσου γευστικά και σε θερμοκρασία δωματίου!

Εύα Παρακεντάκη

Food lover και food blogger ..mama mia…κυνηγός της χαράς και του ευ ζήν..ερωτευμένη με την κρητική φύση…  τροφοσυλλέκτης …. και παθιασμένη συνεχιστής της Κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας!