Υλικά:

2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή
1 φλιτζάνι λευκό αιγοπρόβειο τυρί άλμης θρυμματισμένo

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (χλιαρό). Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης χλιαρό), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε στο μίξερ με το γάντζο για 10 λεπτά να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί.

Πλάθουμε κορδόνια  τα οποία ανοίγουμε και τα γεμίζουμε φέτα. Κλείνουμε τσιμπώντας το ζυμάρι και κλείνουμε μέσα το τυρί.

Πλάθουμε κουλούρια μεγάλα,μικρά ή και ψωμάκια, τα βάζουμε σε ταψί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο  από 40 λεπτά εώς μία ώρα αναλόγως το μέγεθος.

 

Εύα Παρακεντάκη

Food lover και food blogger ..mama mia…κυνηγός της χαράς και του ευ ζήν..ερωτευμένη με την κρητική φύση…  τροφοσυλλέκτης …. και παθιασμένη συνεχιστής της Κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας!